Der ingen undskyldning for ikke at prøve! Det er billigt, let og giver et super flot resultat!
Det brugte jeg:
- Et stykke tøj du vil lave et tryk på (lysere stof giver mere klare farver)
- Et motiv - det kan være en tegning, et forenklet fotografi, ord eller andet. Kun fantasien og tålmodigheden sætter grænser
- Bogbinderfilm - jeg foretrækker mat film
- En god skalpel (Spørg efter en i en sygeplejerbutik. De fåes som engangs, men bruger du den meget så køb et skaft nr 3 og et par blade nr 11 - de koster lidt mere, men de er SÅ meget bedre end almindelige hobbyskalpeller).
Skaft 3, blad 11 |
- En svamp til at duppe farven på med. Evt den bløde side af en køkkensvamp
- Et underlag til at skære på - hvis ikke du har et, så kan en avis, telefonbog eller et stykke pap (den tykkelse der sidder bagpå en linieret blok) sagtens bruges
- Evt en saks
- En avis eller andet til at lægge imellem for- og bagside så trykket ikke går igennem
Tekstilfarve i den farve du vil bruge til dit tryk - lilli er det bedste mærke jeg har brugt, men andre virker også fint. Lige nu bruger jeg lilli og Scherning.
Farver af mærket Scherning |
Sådan gjorde jeg:
Når du har fundet dit motiv tegner du det op på bogbinderfilmens plastside - hvis du spejlvender motivet kan du tegne på papirsiden. Du kan også tape motiv og film fast på skæreunderlaget / bordet og skære det direkte, uden først at tegne motivet op. Her er den gode skalpel vigtig. Den laver fine snit og er let at styre. Hvis du skærer for langt i et hjørne risikerer du at farven løber, så alle fejl her skal lappes med et stykke bogbinderfilm i passende størrelse. De steder du skærer fra bliver dækket af din farve , det steder der er dækket af filmen beholder den oprindelige farve. Lav 2 cm "søm" så du ikke rammer ved siden af med farven.
Det er oftest lettest at lægge skitsen under filmen og skære direkte på den. |
NB! Nogle motiver kræver at du trykker af flere omgange - se evt billederne længere nede!
Når hele motivet er skåret sættes filmen på det stykke stof du vil lave trykket på. Det er vigtigt at være forsigtig og præcis, for når først filmen er sat på kan den ikke flyttes - så binder den dårligt og farven kan løbe ud i det stof der skal beskyttes af filmen. Når du ved hvor motivet skal være fjerner du først papiret fra et lille hjørne af filmen og klistrer den til stoffet. Fortsæt langsomt og nøjagtigt med mere af filmen indtil hele stykket er sat på.
Filmen er måske lidt svær at se, men korsets omrids er blevet markeret og er klar til at blive trykt |
Nu er det tid til at lave dit tryk. Du skal bruge en lille svamp - hvis ikke du har en hobbysvamp, kan en almindelig grydesvamp også bruges, så kan det dog være en fordel at pakke den ind i et stykke af en engangsvaskeklud. Husk også at hvis du som her trykker en bluse eller andet der ligger i flere lag, så er det super vigtigt at have et lag imellem så du ikke farver igennem til det andet lag. Farver du et stykke stof som du senere til sy til en pude eller lignende, skal der også et beskyttende lag under så farven ikke kommer på bordet.
Hæld en lille smule farve ud på en tallerken. Ikke meget mere end hvad der kan være i en spiseske - du kan jo altid hælde mere på senere. Dyp svampen ganske let og dup den af på tallerkenen. Det er vigtigt at der ikke er for meget farve på svampen da det får farven til at løbe ind under filmen.
Når svampen har tilpas farve på begynder du at duppe. Bliv ved indtil stoffet er mættet, det giver det bedste resultat. Det kan være svært at se når farven er våd, så kig efter igen når det har haft et par minutter til at tørre.
Det er vigtigt at der ikke er for meget farve i svampen når du dupper, ellers løber farven ud under filmen. |
Det tager kun et par minutter at lade farven tørre, men har du ligesom mig ikke tålmodighed til at vente så længe, kan du fremskynde det lidt ved at hænge blusen på en varm radiator. Når farven er tør kan filmen tages af. Her tager jeg kun de inderste kanter af så de yderste stadig kan beskytte omridset mens jeg trykker mønsteret.
Kanten er farvet og den første del af filmen fjernet |
Jeg har sat nogle flere af skabelonerne på og er klar til at trykke første del af mønsteret på. Vær opmærksom på at få dækket ordentlig af omkring det område du trykker så farven ikke kommer ved siden af din skabelon. Du kan lave rigtig mange tryk hvor du kun behøver én skabelon, så lad dig endelig ikke skræmme af de mange trin (korset her er lavet over 7 omgange).
Trøjen her er et større projekt der kræver tryk af flere omgange. Man kan lave mange lettere motiver der kun kræver én skabelon. |
Så er motivet færdigt! Trøjen der før var kedelig og magen til den 100 andre i byen har, er nu helt unik og personlig.
Det færdige resultat - en flot og unik bluse! |
Det er super let at lave nogle fine resultater - så kom bare igang! Det kan være lidt dyrt at købe ind til første gang, en flaske på ½ liter koster omkring 70 kr i standard hobbybutikker, til gengæld er der til MANGE tryk i sådan en flaske. Til trykket her er brugt 2-3 spsk farve, tyndere stof bruger mindre farve.
Her er et par af mine andre tryk:
Trøje til Gustav (som Frederik overtog da Gustav voksede fra den)
med Randers FC-logo på forsiden og Mølgaard Tetzlaff på ryggen |
Farverig fugl og bogstaver trykt på bomuld. Puden har jeg også
syet nogle perler på og broderet nogle mille fleur-sting. |
En del af Frederiks julegave 2012.
Far blev vist lige så glad for den som F gjorde |
Se flere tekstiltryk på facebook