søndag den 13. december 2015

13. december - Hjemmelavede vanillekranse



I år er mængden af hjemmebag kraftigt reduceret. Faktisk er det lige nu kun planen at der skal laves vanillekranse og jødekager. Til gengæld er der bagt femdobbelt portion af vanillekransene, så vi kommer forhåbentlig ikke til at løbe tør som vi plejer.

Der er selvfølgelig så både mor og jeg kan få en portion, og mon ikke også mine bedsteforældre og lillesøster får som de plejer.

Hvis du selv vil igang med lækre vanillekranse, så er her en af mine favoritopskrifter.

Det skal du bruge (80 stk):
250 g mel
200 g smør
125 g sukker
½ æg
korn af ½ stang vanille

Der kan evt tilsættes 60 g smuttede og hakkede mandler.

Hæld melet i en skål og smuldr smøret deri. Bland resten af ingredienserne i og saml det til en sammenhængende dej. Man kan let lade sig friste til at putte ekstra mel i, for dejen er temmelig klistret, men det gør kransene tørre. Stil dejen på køl mindst en time, den kan sagtens tåle at stå til næste dag.





Jeg er selv så heldig at være den lykkelige ejer af en kenwood med kødhakker. Dertil kan man købe en kageplade så den laver de fineste og meget ensartede vanillekranse. Alternativt kan man finde en af de gammeldags frem med håndsving.

Sæt kagepladen med den lille stjerne i kødhakkeren.

Vi er altid to om vanillekransene. Én står ved maskinen og styrer dels at få presset dejen ned og at tænde/slukke mellem hver omgang, og en tager imod dejen. Vi kører lidt over en halv meter ud mellem hvert stop, nogle gange lidt mere, men det er lettest at styre hvis ikke det bliver alt for langt. Dejen bliver lagt i bølger på håndfladen, så den hele tiden understøttes, ellers kan den knække.




Når køkkenbordet er fyldt med lange dejstrimler, er det tid til at skære og forme. Dejstrimlerne skøres i passende stykker som snoes let og samles i en ring. Så er det bare på bagepladen og en tur i ovnen på 200 grader indtil de er let lysebrune - ca 8 minutter.




Vil du gerne se resten af indlæggene med skønne julesager? Klik her for at se hele julekalenderen 2015 :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar